Ministarstvo dalo dozvolu za gondolu na Zlatiboru

Ministarstvo dalo dozvolu za gondolu na Zlatiboru


Dozvola je izdata nakon što je ta opština ovoga puta predala potpunu i ispravnu dokumentaciju.

"Ovaj primer dokazuje da u Srbiji politički motivisani pritisci i zaobilaženje propisa nisu način da se dođe do dozvole za gradnju, već je način poznat i isti za sve investitore - podnošenje potpune dokumentacije bez tehničkih propusta", saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navodi da je uvek spremno da, u slučaju nesnalaženja investitora, pruži tehničku pomoć u pripremi dokumentacije, kao što je to uradilo i u slučaju Opštine Čajetina, koja je četvrti put uspela da podnese ispravna dokumenta.

Opština Čajetina je prethodna tri puta odbijena samo iz jednog jedinog razloga - nije podnosila ispravnu dokumentaciju, iako su im više puta date precizne instrukcije šta je potrebno izmeniti kako bi ispunili zakonske uslove da zahtev bude pozitivno rešen, kaze se u saopštenju.

Od svih investitora, pa i od Čajetine, tražimo ni manje ni više, nego da pripreme tehnički ispravan projekat i poštuju sve bezbednosne standarde. Čim to učine, mogu da računaju na građevinsku dozvolu za svega nekoliko radnih dana, jer Srbija danas ima moderan elektronski sistem koji to omogućava, i za koji je dobila priznanje od svetskih institucija, navel ie Ministarstvo.

Podseća se da Ministarstvo podržava izgradnju gondole na Zlatiboru od samog početka, jer će tim projektom jedna od najlepših planina u Srbiji postati još atraktivnija za turiste, a zlatiborski kraj će moći da se ekonomski još brže razvija.

Ovakav stav smo pokazali i na delu, omogućavajući Opštini Čajetina da projekat realizuje u više faza, pružanjem stručne podrške investitoru u procesu pribavljanja dokumentacije i izdavanjem lokacijskih uslova u roku višestruko kraćem od zakonskog, kaže se u saopštenju.

Ovoj opštini Ministarstvo na vreme skreće pažnju da je u obavezi da i za preostale faze izgradnje panoramske gondole, za početnu i međustanicu, kao i trasu gondole, podnese uredne zahteve Ministarstvu koji će biti na isti način rešavani - brzo i efikasno.

Međutim, kao što se borimo za izgradnju u skladu sa zakonom, u skladu sa istim principom, očekujemo da će Tužilaštvo postupiti po prijavi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za organizovani kriminal u Opštini Čajetina iz 2015. godine, i o tome obavestiti javnost, navedeno je u saopštenju.

Izvor: mondo.rs