Atrakcije Zlatibora

"Vidikovac - Tornik "

Tornik - udaljen 9 km od centra Zlatibora i kao najviša tačka planine Zlatibor, predstavlja najdominantniji vidikovac sa koga se mogu videti planine centralne i yapadne Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore

"Vidikovac - Obadovo brdo"

Obadovo brdo 6 km severno od centra Zlatibora u neposrednoj je blizini izletišta Oko, na nadmorskoj visini 1007 m. Sa ovog mesta, pruža se pogled na širu okolinu severo-istočnih padina Zlatibora

"Stopića pećina"

Stopića pećina se nalazi na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave. Od centra Zlatibora je udaljena oko 19 km. Stopića pećina je rečna pećina, kroz koju protiče Trnavski potok. 

"Muzej pletilja"

Muzej pletilja - u čast pletiljama iz Sirogojna koje su spojile tradiciju i modu, 2008. godine osnovan je i Muzej pletilja u Sirogojnu.

"Meandri Uvca i stanište beloglavog supa"

Meandri Uvca i stanište beloglavog supa - Specijalni rezervat prirode Uvac je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i čine ga raznovrsni kraški oblici  i biodiverzitet.`Kanjon Uvca nalazi se između Sjenice i Nove Varoši, između planina Javor i Zlatar. Ono po čemu je ovaj rezervat nesporno poznat su beloglavi sup, meandri Uvca i Ušački pećinski sistem.

"Andrićgrad"

Kulturni i turistički kompleks smešten između Drine i Rzava, nedaleko od ćuprije, nastao kao vizija Emira Kusturice, o kamenom srednjovjekovnom gradu inspirisanog jelima i likovima nobelovca Ive Andrića.

"Višegrad"

Višegrad - U neposrednoj blizini Zlatibora, na oko 70 kilometara udaljenosti, nalazi se grad, po mnogo čemu poznat. Smešten na krajnjem istoku Republike Srpske- Višegrad.

"Prerast u Dobroselci"

Prirodni kameni most, u narodu poznat kao Šupljica, nalazi se u ataru sela Dobroselice, na južnom obodu planine Zlatibor. Obrazovan je na kraju jaružaste doline usečene u tamnim kristalastim škriljcima, na mestu gde se sada slab vodeni tok probija kroz usku i nisku krečnjačku gredu. Pećinski kanal je dugačak 48 m, širok 12 m i visok na gornjem ulazu 12 m, a na izlazu 16 m.

"Mokra Gora"

Mokra Gora je živopisno planinsko selo koje se prostire između planina Tare i Zlatibora. Popularna atrakcija je stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu.

"Muzej na otvorenom "STARO SELO" Sirogojno"

U selu Sirogojno udaljenom 26 km od centra Zlatibora, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji " Staro selo". Na prostoru od 5 hektara, pored crkve Svetog Petra i Pavla , sa svih delova Zlatibora prenete su stare brvnare, kojima je sačuvan prvobitni izgled i namena.

"Vodopad u Gostilju"

Svakako jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti Zlatibora upravo je Gostiljski vodopad. Nalazi se u selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora.